De Witte Lelie, het gespecialiseerd melkveebedrijf van Marc Van Houdt(46) en Ingrid Verelst(46) viert op 1, 2 en 3 juli het twintigjarig bestaan. Marc verzorgt het melkvee, Ingrid bemant de hoevewinkel. ‘Met producten van eigen makelij’, zegt Ingrid.

In 1991 namen Marc en Ingrid de boerderij langs de Itegemsesteenweg over van Marcs ouders. ‘De boerderij was toen een gemengd landbouwbedrijf’, vertelt Ingrid. ‘Mijn schoonouders hielden varkens en koeien. Omdat het te zwaar was in beide takken te investeren, kozen we voor het melkvee. We bouwden een nieuwe jongveestal, volledig onderkelderd als opslagplaats voor mest. Vandaag hebben we 50 koeien en zo’n 50 kalveren.’ De melk wordt voor een deel verwerkt tot een breed assortiment van zuivelproducten zoals hoeveboter, plattekaas, yoghurt, rijstpap, ijs en tiramisu. De verkoop gebeurt dagelijks in de hoevewinkel.

Desserten
In vroegere dagen kon je bij De Witte Lelie ook al terecht voor boter, kaas en yoghurt. ‘Mijn schoonmoeder verkocht die zelfgemaakte producten, zoals op zoveel boerderijen, aan de deur’, zegt Ingrid. ‘We besloten die productie wat uit te breiden. Ik zette mijn werk stop en volgde een driejarige opleiding hoteldesserten aan het Piva in Antwerpen. We richtten een winkel in, en breidden het aanbod uit.’ Wie winkelt bij De Witte Lelie, winkelt puur. De producten, van kazen over desserts tot boter, worden op de boerderij gemaakt. ‘We merken dat onze klanten kiezen en houden van dat pure.’ Sinds de lancering van het streekproductenlabel ‘Pure Kempen’, vind je in de winkel ook een aantal Kempense streekproducten. ‘Zoals harde kazen van De Ploeg ,geitenkaas van de Polle, wijnen van de Kappittelberg maar evengoed aardbeien uit Wiekevorst. Onder het label ‘Pure Kempen’ maken collega’s wat reclame voor mekaar.’ De echte specialiteit van De Witte Lelie zijn de overheerlijke desserten. ‘We bieden meer dan tien soorten desserten aan, tegen democratische prijzen’, stelt Ingrid. ‘Van rijstpap over ijs en speculaasmousse tot karamel. Op aanvraag bereiden we dessertenbuffetten.’ Alle producten van De Witte Lelie kan je aanschaffen in de winkel, of ter plekke genieten. ‘De zomer is het seizoen van het schepijs. Je kan het meenemen, of ervan smullen op ons terras, met een tas koffie.’

Jubileum- en hoevefeesten
Twintig jaar De Witte Lelie wordt gevierd op 1, 2 en 3 juli. Iedere bezoeker krijgt een geschenkje, er zijn wandelingen op de boerderij en kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel.
Een week later, van vrijdag 8 tot zondag 10 juli vinden in een feesttent op de weides van De Witte Lelie de tweejaarlijkse hoevefeesten van Landelijke Gilde Wiekevorst plaats, in samenwerking met KVLV en KLJ. Er is de hoevejogging op vrijdag, de hoevewandeling op zaterdag en op zondag vinden de gymkana en de fietszoektocht plaats. Voor het restaurant staan 1.000kg mosselen klaar. Het volledige programma via www.lgwiekevorst.be.
 
De Witte Lelie - Itegemsesteenweg 98 - 2220 Heist-op-den-Berg(Wiekevorst) - 014-265.908